Mijn naam is Petra: het belang van feminien leiderschap en grip op je eigen financiën

Waarom feminien leiderschap?
Deze week is er een mooie actie van WOMEN INC. om aandacht te geven aan het feit dat er meer CEO's zijn die Peter heten dan CEO's die vrouw zijn. Daarnaast, 'scoort Nederland van alle onderzochte domeinen in de Gender Equality Index (2020) het slechtst op de vertegenwoordiging van vrouwen in besluitvormende positie (bron: WOMEN INC). Natuurlijk is dat een betreurenswaardig feit, waar zo snel mogelijk verandering aan moet komen. We hebben er allemaal baat bij als er meer vrouwelijke leiders komen, vooral ook in machtige posities. Maar ik wil hier wel wat aan toevoegen: ik ben van mening dat het nog belangrijker is om feminine leiderschap te tonen, en dat bij vrouwen én mannen (en alles daartussenin overigens). Daarom heet ik deze week Petra en geen Peter. (Dat is de feminiene leiderschaps alter ego van de CEO Peter). Een feminine leider is de belichaming van inspiratie, empathie, compassie, authenticiteit, daadkracht en impact. Ik heb geleerd dat het als ambitieuze vrouw niet alleen belangrijk is om zélf leiderschap te tonen, maar vooral ook feminiene waarden van empathie en compassie, (die zo hard nodig zijn in deze wereld!) te beoefenen, om daar dan ook mannelijke leiders mee te inspireren.
Daarnaast hebben we onze mannelijke collega's en leiders ook nodig om ons de ruimte te geven om die kwaliteiten te tonen en te ontwikkelen. Als ondernemer ben ik samen met mijn compagnon Tijs Wentink (een man met een goede dosis vrouwelijke energie!) opgetrokken en heb ik ervaren hoe belangrijk die kwaliteiten zijn, vooral in een zakelijk partnerschap. Hoe belangrijk het is om ruimte te geven voor elkaars kwaliteiten, en unieke perspectieven als man en vrouw. Daarnaast kunnen we ook heel wat leren van onze mannelijke collega's, die anders zijn geconditioneerd door de maatschappij en andere kwaliteiten hebben die ons vrouwelijk leiderschap kunnen aanvullen.
We kunnen ook leren van de minder goede eigenschappen van mannelijke leiders. Ik weet hoe het is om een (mannelijke) baas te hebben die niet jouw kwaliteiten ziet, die geen ruimte geeft voor empathie of gevoeligheid. Desalniettemin, ben ik dankbaar voor die ervaring, omdat ik wat heb geleerd over het belang van zakelijkheid zijn en dingen niet te persoonlijk nemen. Let's face it, de meeste van onze 'bazen' zijn helaas man, en hebben vaak niet die feminiene kwaliteiten. Pluk alleen de positieve dingen er uit, en combineer het met jouw feminiene eigenschappen.
Ik denk dus dat de oplossing niet persé licht om mannen na te doen, en hun obsessie met macht te nabootsen. (Vooral als we kijken naar het bijna empathieloze leiderschapsstijl van John de Mol deze week, ahem!) De oplossing ligt in het vergaren van zelfkennis, je eigen leiderschapsstijl onder de loep te nemen en daar aan te werken. Ik vraag mij af of de meeste mannen daar ooit is over nadenken. Ik denk dat beide mannen en vrouwen feminiene en masculiene leiderschap kwaliteiten kunnen ontwikkelen. Ik denk dat je vooral als vrouwelijke leider strategisch kan zijn over waneer je die gebruikt en bij wie, om jouw doel te bereiken.
Feminine leiderschap over je eigen portemonnee
Graag wil ik ook aandacht geven aan hoe belangrijk het is als vrouw om grip te hebben over je eigen inkomen en vermogen. 63 procent van de vrouwen is financieel onafhankelijk (bron: Emancipatiemonitor) Dat betekent dat 27 % nog steeds niet financieel onafhankelijk is en afhankelijk is van haar partner of familie. Dit is natuurlijk ook voor verbetering vatbaar, maar heeft ook een paar onderliggende redenen.
Er is vaak ook een gebrek aan financiële kennis. "Vrouwen vaak minder overtuigd van hun eigen financiële expertise dan mannen,” stelt het onderzoek van Barclays Wealth en schakelen zelf minder snel een adviseur in dan mannen (Consultancy.nl, 2013). Daarnaast is het uit onderzoek gebleken dat vrouwen meer risico mijdend zijn bij beleggen en vinden dat je meer zelfdiscipline nodig hebt bij geldzaken. (Consultancy.nl, 2013). Dit betekent dat er een groot terrein te winnen in 'letting women 'own it' en het onderwijzen van vrouwen op het gebied van hun financiën.
Dit heb ik ook meegemaakt met een van onze eerste vermogende vrouwelijke klanten. Doordat we haar de tools gaven om haar eigen vermogen te begrijpen, haar eigen waarden en de mogelijkheden in de markt te snappen, heeft ze stappen kunnen zetten bij het impactvol verduurzamen van haar vermogen. Dit heeft er toe geleid dat ze nu het gesprek aangaat met haar vermogensbeheerder om eens hun duurzaamheidsbeleid onder de loep te nemen. Dat is ook leiderschap en impact.
Daarin is empatische communicatie ook echt essentieel. Vrouwen hechten vaak veel belang aan de communicatie en woordkeuzes. Authentieke communicatie waarin vrouwen het ook kunnen hebben over hun twijfels, carrière, en familie situaties, is essentieel aangezien vrouwen meer dan mannen persoonlijk welzijn en hun gezin belangrijk vinden[1] (Van Lanschot, 2017). Veel vrouwen die ik ken kunnen zich niet vinden in de "acacadabra" jargon van de financiële sector, wat hen helaas afschrikt. Dit vraagt om een veilige ruimte waar ook onzekerheden en ‘ik weet het niet’ gezegd mag worden. Ook is het onderwijzen van vrouwen op financial life planning iets wat bij kan dragen bij hun financiële onafhankelijkheid.
We moesten natuurlijk twee versies van deze foto maken ;) #equality #feminineleadership
Feminiene leiderschap en duurzaamheid
Uit onderzoek blijkt dat 88% van de vrouwen het belangrijk vindt te beleggen in duurzame bedrijven[2] (ABN Amro, 2021). Hier ligt een kans. Als vrouwen kunnen wij voortrekkers zijn in het laten zien aan banken en vermogensbeheerders wat wij vinden dat duurzaam is, en dat ons geld daar ook naar handelt. Je ziet ook steeds meer vrouwelijke professionals die hiermee bezig houden, en dat werkt aanstekelijk.
Ik vind het daarom ontzettend leuk dat wij met Bewust vaak vrouwelijke (en feminiene!) klanten aanspreken en dat onze cursussen vaak ook vrouwelijke ondernemers aanspreken. Dat zijn niet alleen aangename mensen om mee te werken, het zijn ook individuen die zo veel positieve impact kunnen hebben, op de familie, vermogensbeheerder, banken en daarbuiten. Kortom, ik geloof in de kracht van vrouwen en feminiene leiders (inclusief de mannen!) om een positieve verandering te kunnen maken in de wereld! Power to you!
Meer weten? Neem dan contact met ons op
[1] https://www.vanlanschot.nl/inspiratie/vermogend-nederland/2017/vrouwelijke-miljonair-sociaal-en-zorgzaam [2] https://www.abnamro.nl/nl/prive/speciaal-voor/preferred-banking/vermogensvragen/waarom-beleggen-vrouwen-goed-idee.html