top of page
Zoeken
  • tijs21

Sander en de kloof


Geschreven door: Tijs Wentink


Het is wat mij betreft één van de meest interessante televisie programma's van het moment: de programma reeks van Sander Schimmelpenninck over vermogens ongelijkheid in Nederland.


De eerste aflevering ging over het erven van vermogen: waar je wiegje staat kan maar zo eens bepalen hoe vermogend - in het licht van het programma vooral in financieel opzicht - je door het leven gaat. In de aflevering van gister kwam de huizenmarkt aan bod. Starters, verhurende doorstromers, beleggers, huisjesmelkers: het probleem in de woningmarkt is complex en is zomaar niet opgelost.


Wat mij echter het meest fascineerde was een deelnemer aan een seminar (en dan zeg ik 't netjes: het "tsjakka, succes is een keuze" gehalte was niet van de lucht) voor beginnende vastgoed beleggers. Toen de deelnemer gevraagd werd waarom hij wilde leren beleggen in vastgoed antwoordde hij dat hij zijn pensioen wilde aanvullen, de studie van zijn kinderen wilde betalen en zijn "legacy" wilde gaan vormgeven. Naar wat dat laatste precies inhoudt in de optiek van deze cursus ben ik even nieuwsgierig als ieder ander: je zou er de € 2.000 cursusfee haast voor betalen...! Het was echter niet wat mij het meeste boeide.


Fascinerend aan het statement van deze startende vastgoed belegger vind ik vooral dat hij kiest om te beleggen in een markt die door een veelvoud van redenen, waaronder niet in de laatste plaats een aantal fiscale, zwaar aan de kook is, waarmee een basisbehoefte van ieder mens gemoeid is en desondanks lijkt te kiezen voor exclusiviteit (zo veel mogelijk vermogen voor mezelf; huizen zijn om te beleggen) in plaats van inclusiviteit (gun anderen een plek in die woningmarkt; huizen zijn om te bewonen).


De reden waarom me dat fascineert is niet omdat ik vastgoed beleggen afkeur (elke woning die verhuurd wordt tegen nette condities is een aanwinst voor de particuliere huurmarkt, waar ook een deel van de oplossing vandaan moet komen), maar omdat er juist zo veel alternatieven zijn die ook de doelen kunnen dienen die deze belegger nastreeft. Een aanvulling op je pensioen, de studie van je kinderen of die geambieerde "legacy" kun je juist goed bereiken door toekomstbestendige, duurzame keuzes te maken rond je vermogen. Wil je weten hoe we dat binnen Bewust helpen inrichten? Stuur me een berichtje!


Ik blijf Sander Schimmelpenninck op de voet volgen, al is het maar omdat Petra (Eline Floor) Hesse in één van de laatste afleveringen ook te zien is. Ik ben benieuwd van welke kant we de kloof volgende week te zien krijgen!


-Tijs Wentink

70 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page