top of page
Zoeken

Wat is nou eigenlijk 'visionair'?



'Je moet een dusdanige visie hebben op een bepaald systeem, om dat aan te durven houden, ook als het min 90 procent gaat. Dat is niet een kwestie van geluk, maar van visionair denken over de toekomst.’ - Madelon Vos



Dit is een quote van Bitcoin handelaar Madelon Vos in de aflevering ‘Geld werkt harder dan jij’ van Sander en de Kloof. Haar visie is niet veel anders dan puurste vorm van kapitalisme, en is niks nieuws, of visionairs. En dan moet je ook nog het geluk hebben dat je al wat kapitaal hebt om mee te beginnen. Dat heeft niks met visie te maken. Wat Sander stelt is waar: we hebben een belastingsysteem gecreëerd waar rentenieren makkelijker word gemaakt dan werken. Met Sander's opinie dat dat meer in balans moet komen ben ik totaal mee eens. Bestaat er ook een middenweg om toch iets goeds te doen met je geld?


Graag wil ik de definitie van visionair van Mevrouw Vos herdefiniëren: visionair is als je dingen echt anders durft te doen, en niet alleen voor je eigen winst. Iets waar een impact organisatie als Pymwimic al mee bezig was in de jaren 90. Iets wat ik in 2019 geprobeerd heb met mijn eigen beleggingsportefeuille. In dat proces liep ik ook tegen beperkingen in de markt.


Inmiddels zie ik steeds diversere ‘duurzame’ opties om impact te maken met je geld. Initiatieven als Meewind Fonds, Aardpeer, impact fondsen, en fondsen voor biodiversiteit. Initiatieven die niet altijd vergelijkbare rendementen (of verliezen) behalen als bitcoin, maar die de aarde, en diverse stakeholders meeneemt in hun investeringen. En ja. Er is veel greenwashing, en heel veel onzin. Dat weet ik, maar toch, je moet ergens beginnen!


Benieuwd naar hoe je impact kan maken met je geld?


Morgen in onze webinar geven we een introductie over duurzaam beleggen waar we ingaan op duurzame strategieën bij investeren.

72 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page